Новини

Депутатите изслушаха кандидатите за шеф на антикорупционната комисия

Органът да определя външните експерти в комисиите и да се въведе софтуер за контрол на големите обществени поръчки сред идеите на кандидатите

Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика изслушва днес двамата кандидати за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Изслушването се излъчи онлайн на сайта на парламента. Изборът ще се проведе още тази седмица, прогнозира председателят на парламентарната комисия Борис Ячев.

Кандидатите са двама – досегашният шеф на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество Пламен Георгиев, който е номинация на ГЕРБ, вторият е номинираният от БСП Николай Николов.

Ръководителят на новата комисия сам ще избере и назначи останалите членове. Шефът на антикорупционния орган ще бъде с мандат от шест години, само с една година по-малко от мандата на главния прокурор и председателите на върховните съдилища.

Кандидатите се изслушват по азбучен ред.

Николов разказа, че е участвал в писането на новия закон и в негово лице са съчетани богат професионален опит и академична подготовка, тъй като е автор на основните учебници за гражданска конфискация и конфликт на интереси.

Той каза още, че изключва вътрешни и външни намеси върху дейността на комисията. И че трябва да се проверява прецизно и да се спазват сроковете.

“10 хиляди лица трябва да подадат декларации за имущество и конфликт на интереси. Успех би било всички да попадат декларация в срок. Така ще се гарантира една от основните идеи – осветяването на имуществото е силен антикорупционен фактор. Трябва да намерим имената им, те трябва да получат персонална покана”, каза Николов.

Той разви и идеи да се въведе софтуер, който да проверява в началото големите обществени поръчки, “за да убедим общественото мнение, че няма братовчеди в процедурите”. Друга идея е външните експерти, които участват в поръчките, които сега се избират от възложителя, да се определят от комисията. “Това би било гаранция за честност”, смята Николов.

“Явявам се днес пред вас не защото си търся работа. Разглеждам тази отговорност като кауза, като голямо предизвикателство. Имам опита и професионалната подготовка”, заключи Николов.

Георгиев също каза, че према тази работа като “кауза”. Той в момента е временен шеф на новата комисия и се похвали, че комисията за конфискация, която оглавяваше досега, през миналата година е отнела 28 млн. лв. миналата година. Георгиев каза също така, че новият орган вече заработи. “Вече имаме 2 реализации за 1 месец”, похвали се той.

Георгиев говори колко е важно да се спазват “принципите на прозрачност, независимост, почтеност”.

Георгиев смята, че е много важно всеки законопроект да се съгласува с новия орган. А също и на всеки 6 месеца или 1 година да се правят анализи на цялото прието законодателство за потенциални проблеми.

При назначението на нови хора в комисията, те ще се подлагат на специални тестове, разработени с помощта на психолог, както и на периодични тестове за алкохол и наркотици.

Той планира “нашата комисия да стане център на Балканите за борба с корупцията”.

Георгиев вече е поискал “конкретна сграда, която да поеме всички влели се в комисията структури. Сега те са пръснати в 7 сгради”.

Източник: СЕГА

Show More

Related Articles

Back to top button
error: Content is protected !!

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker