Новини

Дончев за поръчките: Началото на електронната платформа ще е трудно, но си заслужава

Началото на електронната платформа за възлагане на поръчки ще е свързано с предизвикателства както за възложители, така и за изпълнители, но само след няколко месеца всички ще са улеснени. Това заяви г-н Томислав Дончев пред участниците във форума “Строителството през 2019 г. – перспективи и предизвикателства”, организиран от Камарата на строителите в България (КСБ). Вицепремиерът напомни, че от началото на следващата година започва поетапен процес на пълно дигитализиране на поръчките.

Както е известно, в Закона за обществените поръчки се предвижда централизираната система да заработи от средата на октомври, като използването й ще е задължително за възложителите. По план, отделните й модули, които ще позволяват електронно реализиране на различни  етапи от процеса по възлагане на обществени поръчки, ще бъдат въвеждани постепенно след старта през есента. В тази връзка Дончев оповести, че тестовете на системата вече са в ход и до края на годината внедряването й трябва да е напълно приключило.

В изказването вицепремиерът не подмина и един от най-актуалните въпроси при поръчките за строителство – използването на критерия “най-ниска цена”. Дончев призова възложителите да действат с мисъл за бъдещето като залагат на качеството, а не да се изкушават от ниската цена на придобиване. В типичен свой стил, той определи подобно презастраховане като “малодушно” и добави, че при такъв подход добавената стойност е относително ниска.

Темата коментира и почетният председател на КСБ – инж. Симеон Пешов. Като изрази задоволство от това, че следващата година ще донесе множество възможности пред строителния бизнес, инж. Пешов заяви, че едно от предизвикателствата пред бранша ще е качеството. “Хубаво е, че вицепремиерът Томислав Дончев каза, че трябва да се откажем от най-ниската цена. Качество при най-ниска цена няма. Но някои тръжни процедури водят именно към най-ниската цена. Затова искам да кажа и на управляващите, и на възложителите, че цената на крайния продукт в следващите няколко години ще нараства“, допълни инж. Пешов.

Почетният председател на КСБ и собственик на строителния гигант “Главболгарстрой” предизвика одобрителните възгласи на колегите си от аудиторията като призова да се спре финансирането на екологичните организации, които обжалват оценките за въздействие на околната среда на пътни трасета и така блокират мащабни инфраструктурни проекти, поставяйки под риск усвояването на средствата от фондовете на ЕС. Браншовикът използва по адрес на въпросните НПО колоритното определение “зелени рекетьори”.

Източници: Вестник “Строител”, Mediapool

Show More

Related Articles

Back to top button
error: Content is protected !!

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker