Новини

България ще купува лекарства и ваксини заедно с други държави от ЕС

Страната ни ще участва в общи обществени поръчки за лекарства и ваксини заедно с останалите държави от ЕС. Това обявяват в свои публикация редица български медии, позовавайки се на решение на правителството, което предвижда България да се присъедини към споразумението за съвместно възлагане на медицински обществени поръчки.

С правителственото решение, взето  на заседанието от 13 март, бе одобрено Рамково споразумение за съвместно възлагане на обществени поръчки при мерки за медицинско противодействие при условие за последваща ратификация. Според оповестената от МС информация, към настоящия момент Рамковото споразумение е подписано от почти всички държави-членки, с изключение на България, Финландия, Полша и Швеция.

Споразумението, което предвижда възможност за последващо присъединяване, е рамка, която дава възможност на присъединилите се държави-членки съвместно да провеждат бъдещи тръжни процедури за конкретни мерки за медицинско противодействие при трансгранични заплахи за здравето (противовирусни препарати, ваксини и др.).

Инициативата е свързана със затрудненията на част от държавите-членки, в т.ч. и България, по време на грипната епидемия през 2009-2010 г. да осигурят антивирусни средства и пандемични ваксини. В материал на “24 часа” се напомня, че механизмът, чрез който всички държави в ЕС ще купуват заедно лекарства и ваксини, бе създаден през 2013 г. именно поради затрудненията на някои по-малки държави в ЕС да закупят достатъчно лекарства и ваксини през посочения период.

Като причина за ситуацията от 2009 г. обичайно се сочи факта, че фармацевтичните компании са предпочели да продават на големите пазари и така не са останали достатъчно количества лекарства за по-малките. Множество експерти са на мнение, че с новата схема, която ще позволи общи европейски доставки, посоченият проблем няма да стои.

България ще се счита за страна по Споразумението след неговата ратификация от Народното събрание.

Show More

Related Articles

Back to top button
error: Content is protected !!

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker