Минали броеве

Брой 11, 2019: РАДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ – ПОТВЪРДЕНО ОТ ТЕМИДА

Освен усвояването на станалите актуални покрай очаквания старт на ЦАИС ЕОП ключови компетентности за дигитална работа по ЗОП, за успешното възлагане на обществени поръчки е все така необходимо да познаваме добре спецификите при прилагане на ключови разпоредби на закона. А това не би било възможно, ако не следим от близо динамиката в тълкуването на тези разпоредби – както това, което се прави от страна на ресорните институции в рамките на държавната администрация, така и отразеното в релевантната съдебна практика.

За да спомогнем за повишаване на професионалните познания и умения на експертите в областта на обществените поръчки, в този брой ще обърнем внимание именно на важни заключения от актуалната юриспруденция. С тази цел за водещ материал на броя избрахме анализа на г-н Ивайло Стоянов, посветен на един от най-щекотливите казуси по ЗОП – този за преценката за сходство в предмета на обществени поръчки за строителство и свързани с него услуги, в частност проектантските такива. Във фокуса на този текст е едно от последните решения на ВАС по посочената проблематика, което представлява истински пробив в националния прочит на забраната на неправомерното разделяне на обществени поръчки. Освен преглед и експертен коментар на въпросното решение, авторът представя на нашето внимание и обобщение на аргументите в подкрепа на тезата си за отделното възлагане на различни поръчки за проектиране, която във времето неотклонно е защитавал. В тази връзка ще отбележим, че г-н Стоянов ще представи решението и в рамките на предизвикалия голям интерес в професионалната общност национален семинар на Списание “ЗОП ПЛЮС”, който ще се проведе между 4 и 6 декември в гр. Банско.

Избраната линия на броя е продължена и от статията на д-р Полина Цокова, посветена на практиката на ВАС по казуси, предхождащи определянето на изпълнител на обществената поръчка въз основа на процедура или ред за възлагане по ЗОП.

Няма да разочароваме и всички колеги, които очакват с нетърпение популярната рубрика с въпроси и отговори от практиката по възлагане на обществени поръчки.

Приятно и ползотворно четене!

От екипа на ЗОП ПЛЮС


А ето и какво може да намерите на страниците на броя:

ТЕМА НА БРОЯ

РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ: ПОТВЪРДЕНО ОТ ТЕМИДА

Актуални въпроси при преценка за сходство и идентичност в предмета на обществени поръчки за проектантски услуги с оглед определяне на приложимия ред за тяхното възлагане

Ивайло Стоянов

ДРУГИ АКЦЕНТИ

  • ФИНАЛНИ ИЗПИТАНИЯ: Съдебна практика по казуси, предхождащи определянето на изпълнител на обществената поръчка, Полина Цокова
  • ТОП НОВИНА: Въвеждаме ЦАИС ЕОП на две скорости, големите възложители стартират от началото на 2020 г.
  • Отговори на въпроси от практиката по възлагане на обществени поръчки

Ако желаете Списание “ЗОП ПЛЮС” да е Ваш помощник в областта на обществените поръчки и през 2020 г., може да осъществите това като станете абонати или поръчате отделни броеве на телефон 0879 279 180 или e-mail zopplus@gmail.com. Повече за условията на абонамента тук.

СПЕЦИАЛНА ОФЕРТА: Сключете годишен абонамент в периода 1 ноември – 10 декември 2019 г. и ще получите 10% отстъпка от цената на абонамента (важи за всички желаещи, заявили абонамент в посочения период и за всички видове абонамент)! Очакваме ви!

Show More

Related Articles

Back to top button
error: Content is protected !!

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker