Новини

ЕС удължи санкциите срещу Русия с още шест месеца

В сряда, 14.09.2022 г., Съветът на ЕС взе решение за удължаване на индивидуалните ограничителни мерки срещу Русия, наложени заради войната в Украйна, с още шест месеца, до 15 март 2023 г. Това бе обявено с офицално съобщение на институцията.

Решението стана възможно след като Унгария в крайна сметка се въздържа да блокира удължаването на санкциите на ЕС срещу Русия, макар миналата седмица да постави под въпрос необходимостта от подновяването им, предаде ДПА. Така официалната процедура за подновяване на санкциите за още шест месеца приключи навреме, съобщи за агенцията говорител на чешкото ротационно председателство на Съвета на ЕС.

В случая следва да се поясни, че доколкото санкциите се считат за временна мярка, те трябва да бъдат подновявани периодично. Така ако Унгария беше блокирала удължаването, наказателните мерки щяха да изтекат тази седмица.

В съобщението на Съвета се посочва, че съществуващите ограничителни мерки предвиждат рестрикции за пътуване на физически лица, замразяване на активи и забрана за предоставяне на средства или други икономически ресурси на определени лица и организации, включени в санкционния списък (понастоящем там фигурират 1206 физически и 108 юридически лица).

Освен санкциите към определени лица, които бяха значително разширени след 24 февруари 2022 г., в отговор на действията на Русия срещу Украйна, ЕС прие безпрецедентни мерки с цел значително отслабване на икономическата база на Русия, лишаването й от критични технологии и пазари и значително ограничаване на способността й да води война.

Предвид новите обстоятелства, които предполагат по-силно въздействие на санкционния режим, доброто познаване и прилагане на санкциите става още по-значимо за всички професионално ангажирани в засегнатите сфери на обществените отношения, сред които са изпълнението, възлагането и участието в обществени поръчки и изпълнението на дейности, финансирани със средства от ЕС.

Повече за прилагането на Регламент (ЕС) 2022/576 в сила от 8 април 2022 г. за изменение на Регламент (ЕС) № 833/2014 относно ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна (Регламента за санкциите), в областта на поръчките и разходването на средства от фондовете на ЕС, може да научите на организирания от Списание ЗОП ПЛЮС еднодневен БЛИЦ УЕБИНАР, посветен на актуални насоки и казуси по прилагане на правилата на Регламента за санкциите, който ще се проведе на 20 септември 2022 г.

Всеки участник в обучението ще получи и актуализираната версия на Притурката „ВъзложителѢ”, посветена изцяло на Регламент (ЕС) 2022/576.

Очакваме Ви!

ПОВЕЧЕ БЛИЦ УЕБИНАРА ТУК

Източник: Съвет на ЕС, БТА, ДПА

Show More

Related Articles

Back to top button
error: Content is protected !!

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker