АнонсиМинали броеве

Брой 10, 2022: (НЕ)ПРЕДСКАЗУЕМИ ПРОМЕНИ

СПЕЦИАЛЕН ПОДАРЪК ПРИ СКЛЮЧЕН АБОНАМЕНТ ДО КРАЯ НА НОЕМВРИ 2022 Г.: Всички клиенти, както настоящи, така и нови, които сключат годишен абонамент за 2023 г. до 30.11.2022 г., ще получат специален подарък от Редакцията на Списание „ЗОП ПЛЮС”!

Скъпи читатели,

Последните няколко години на изпитания, през които човечеството преминава, по много ярък начин поставиха за повечето от нас въпроса за непредсказуемостта на живота. Този въпрос, занимавал големи умове от векове, все така продължава да ни провокира, а понякога и да отваря очите ни за много истини. Като например, че желаното от всички „връщане към нормалността” разбирано като „възстановяване на контрола над случващото се” е по-скоро илюзия на ума отколкото закономерност. Най-малкото защото „всичко тече, всичко се променя”. Т.е. самият живот в своята същност е постоянна промяна, която само през забавения каданс на умовете ни може да изглежда като статичност или устойчивост. А когато осъзнаем, че всъщност никога не сме имали контрол над случващото се, ние вече започваме да проумяваме, че не контролът над нещата, които ни се случват, били те желани или не, а отношението и реакцията ни към тях, всъщност е това, което определя не само чувствата и емоциите ни, но и резултатността на делата ни.

По особен начин казаното за значимостта на реакцията ни към неблагоприятни за нас събития от реалността се прояви и в областта на обществените поръчки. От една страна, затруднение в изпълнението на публични договори, дошло с предизвиканата от глобални кризи инфлация, изпитаха всички държави. Но дори в рамките на ЕС, където важат редица общи нормативни правила, отделните държави реагираха по различен начин на проблемите и в различна степен съумяха да смекчат влиянието им върху публичните финанси.

В потвърждение на казаното, за водещ материал на броя избрахме текст, фокусиран върху разбирането и прилагането на правилата за допустимите изменения в цената на договор за обществена поръчка, станали необходими поради непредвидими обстоятелства. В статията си г-н Ивайло Стоянов представя и анализира серия от ключови съдебни решения по темата, като споделя свои размисли за неефективния начин, по който страната ни реагира на повлияните от инфлацията договори по ЗОП. Неефективност, която намери своето проявление и в закъснялото, трудно осъществено и съпроводено с несъвършенства на крайния резултат приемане на методиката за индексация, по прилагането на която все още липсват необходимите консенсус и яснота.

На последните новости около методиката за индексация посветихме и отделна статия, в която коментираме някои явни противоречия сред институциите и организациите на бизнеса, дошли като поредно потвърждение на несъвършенствата и трудната приложимост на документа, по замисъл предназначен да облекчи адекватното актуализиране на цените по договори за обществени поръчки.

За силен финал на броя сме включили и традиционната рубрика с казуси и становища по прилагане на ЗОП и електронно възлагане в платформата ЦАИС ЕОП.

Приятно и ползотворно четене!


А ето и какво може да намерите на страниците на броя:

ТЕМА НА БРОЯ

(НЕ)ПРЕДСКАЗУЕМИ ПРОМЕНИ: Особености при изменения на договори по ЗОП поради обстоятелства, непредвидими при дължима грижа, според актуалната съдебна практика,

Ивайло Стоянов

 

ДРУГИ АКЦЕНТИ

  • НЕЯСНИ ОБЯСНЕНИЯ: Множество въпросителни по прилагането на методиката за индексация, КСБ с остра реакция срещу указания на УО за финансирането на анекси по европроекти
  • Отговори на въпроси от практиката по възлагане на обществени поръчки и работа в платформата ЦАИС ЕОП
     

Ако желаете заедно да сме по-успешни в обществените поръчки и през 2023 г., може да се абонирате за Списание ЗОП ПЛЮС или да заявите услугите и изданията ни на телефон 0882 653 036 или e-mail zopplus@gmail.com.

АБОНИРАЙТЕ СЕ за Списание ЗОП ПЛЮС, подарете си УСПЕХ!

 

СПЕЦИАЛЕН ПОДАРЪК ПРИ СКЛЮЧЕН АБОНАМЕНТ ДО КРАЯ НА НОЕМВРИ 2022 Г.: Всички клиенти, както настоящи, така и нови, които сключат годишен абонамент за 2023 г. до 30.11.2022 г., ще получат специален подарък от Редакцията на Списание „ЗОП ПЛЮС”!

ПОВЕЧЕ ЗА АБОНАМЕНТА ТУК

 

Show More

Related Articles

Back to top button
error: Content is protected !!

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker