Новини

Европейската комисия е одобрила българското предложение за актуализиране на бюджетни линии по НПВУ

България е получила положителна оценка от Европейската комисия за промени в бюджетните линии на инвестиции по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Това съобщиха от Министерство на финансите с анонс на своя Интернет сайт.

Според разпространената информация, с промените се отразява, от една страна, намаленото безвъзмездно финансиране от ЕС, а, от друга страна, намаляване на риска от загуба на средства поради физическа невъзможност на изпълнение в рамките на периода на допустимост до август 2026 г. В тази връзка се заявява, че редовното правителство е започнало работата по този процес от юли 2023 г., успяло е да наваксва забавянето и ще го приключи в предвидения срок до края на тази година.

Промените включват значително намаляване на финансирането на проекта за закупуване на системи за съхранение на електрическа енергия, както и забавени през последната една година инфраструктурни проекти в областта на железопътния транспорт, управлението на водите и биоразнообразието, държавната администрация и здравеопазването. Шест инвестиции отпадат от НВПУ, като се оценяват възможностите за тяхното финансиране от други източници, включително съответните оперативни програми, които имат срок на допустимост до 2029 г.

От МФ обясняват, че актуализацията се налага, защото през 2022 г. Европейската комисия е преизчислила алокацията на България с малко под 10% – от 6 268 706 000 евро на 5 688 778 600 евро. Това съответно се отразява пропорционално и на сумите, които България ще получи в своите искания за плащания. Подчертава се, че в случая е налице хоризонтален подход към всички държави членки (като за 24 от 27 беше намалено финансирането), който се отнася до отчитането на финалните данни за представянето на националните икономики в кризата от COVID-19, а не до предоговаряне или предаване на нов план или до идентифицирани финансови корекции или нередности, разясняват от финансовото министерство.

В анонса се пояснява и това, че процедурата за промени в бюджетните линии на инвестиции по НПВУ е в рамките на чл. 18, параграф 2 от Регламент (ЕС) 2021/241 и същата не допуска промени в реформите по НПВУ, а само по бюджетни линии. От ЕК изрично са информирали страната ни и относно това, че не е допустимо на този етап увеличение на бюджетни линии, въпреки заявените такива намерения от българска страна.

България продължава работата по предоговарянето на НПВУ във връзка с обективни обстоятелства по чл. 21 от Регламент (ЕС) 2021/241 и в съответствие с решенията на Народното събрание, съобщават от финансовото министерство. Предстои Съветът на ЕС да разгледа одобрения от ЕК план и се очаква той да бъде официално приет на следващата среща на министрите на финансите от ЕС.

Информацията на МФ завършва с уточнението, че при подаване на предложенията на България за актуализиране на бюджетни линии, с цел прозрачност същите са били публикувани на сайта nextgeneration.bg (документът може да видите ТУК).

Източник: МФ

Show More

Related Articles

Back to top button
error: Content is protected !!

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker