АнонсиМинали броеве

Брой 11, 2023: ЗАКОНОВ ПЪЗЕЛ

Скъпи читатели,

Както приемането, така и последвалото обнародване на промените в закона, закономерно бяха посрещнати от публичния сектор и експертната общност по ЗОП като дълго чакана добра новина. Пълното съдържание на тази новина обаче бе, а и в определена степен продължава да бъде, обвито в неопределеност. Което не е изненадващо, доколкото гласуваните промени бяха многобройни и разнообразни, а и бе предвидено да породят действие поетапно през дълъг период от време, вкл. чрез приемане на нови и допълване на съществуващи подзаконови актове.

С течение на дните, след като станаха ясни ревизираните норми на закона, първоначалното оптимистично облекчение от извървения дълъг законодателен път сякаш постепенно отстъпи място на отрезвяващото осъзнаване на пълната същност и съдържание на реализираните промени. Постепенно ставаха видими и някои технически и правни пропуски, възникваха нови и нови въпроси…

Като част от усилията ни за подпомагане на периода на учене, през който трябва да преминем до постигане на разбиране за новите правила и най-ефективните начини за тяхното прилагане, за водещ материал на броя избрахме първата част от аналитичния преглед на промените, направен от нашия водещ консултант по ЗОП г-н Ивайло Стоянов (втората част, разбира се, очаквайте в следващия брой). Тръгвайки от общата картина на сложния пъзел на ЗИДЗОП, авторът детайлно ни разкрива не само в какво се изразяват отделните промени, но и обяснява тяхната предистория, логика, пълна същност и значение за възлагателната дейност. При това г-н Стоянов хвърля светлина и върху някои недотам сполучливи нормативни интервенции, като заявява ясна и открита позиция за несъвършенствата, които намира в новите редакции. И алармира за някои възможни предизвикателства, които те могат да донесат в практиката.

В рамките на водещия материал сме предвидили и специално каре, посветено на актуални въпроси при обществените поръчки в областта на здравеопазването. В него авторът г-жа Петя Александрова, от позицията си на експерт с дългогодишен опит, очертава най-наболелите проблеми пред възлагателната дейност в този приоритетен за държавата сектор и посочва някои възможни варианти за тяхното разрешаване.

В пряка връзка с темата за промените в ЗОП е и редакционният материал, посветен на новите прагове в европейските директиви, определени от ЕК за периода 2024-25 г. При все че българските възложители са задължени да съобразяват праговете по ЗОП, а не тези по директивите, последните имат важно значение при преценката за спазване на Регламента за санкциите.

В списанието по традиция намира място и редовната рубрика с отговори и практически решения на Вашите въпроси и казуси, възникнали при възлагането на обществени поръчки и работата в платформата ЦАИС ЕОП.

Приятно и ползотворно четене!


ЕЛЕКТРОНЕН ДОСТЪП: Тъй като и през 2023 г. Списание „ЗОП ПЛЮС” се предлага само в електронен формат, за достъпване на електронното списание всеки абонат първо трябва да влезе в потребителския си профил чрез своите потребителско име и парола. След това, от менюто ЕЛЕКТРОНЕН ДОСТЪП да избере вида на своя абонамент. В отворилата се страница може да се избере съответния брой на списанието – след кликване върху умаленото изображение на броя, списанието се отваря в модул за преглед и четене, който предоставя възможност за прелистване на страниците.

Новите ни абонати могат да се запознаят с кратко ръководство как да достъпват и четат изцяло дигиталното Списание „ЗОП ПЛЮС” от бутона по-долу.

НОВО! С оглед по-голямо удобство за читателите, електронният достъп до Списание „ЗОП ПЛЮС“, който е на разположение чрез нашия Интернет сайт, вече дава възможност на всеки абонат да разпечатва отделни страници или целия брой на изданието. Понастоящем, възможността за разпечатване е налична за всички популярни Интернет браузъри (напр. Google Chrome, Microsoft Edge, Safari и др.), с изключение на Mozilla Firefox. При затруднения с достъпа до списанието, не се колебайте да се обръщате към нас на тел. (+359) 882 653 036!

 


А ето и какво може да намерите на страниците на броя:
 
ТЕМА НА БРОЯ
 
ЗАКОНОВ ПЪЗЕЛ: Аналитичен преглед на промените в ЗОП, обнародвани в ДВ, бр. 88 от 20.10.2023 г. (част първа), Ивайло Стоянов  
 

ДРУГИ АКЦЕНТИ

  • ВИСОКО, ВИСОКО: Европейската комисия актуализира праговете в европейските директиви по обществени поръчки и концесии, промените са за следващия двугодишен период и ще се прилагат от 1 януари 2024 г.
  • Отговори на въпроси от практиката по възлагане на обществени поръчки и работа в платформата ЦАИС ЕОП
 
Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е 10-years-zop-plus.jpg
 

Ако желаете заедно да сме по-успешни в обществените поръчки и през 2024 г., може да се абонирате за Списание ЗОП ПЛЮС или да заявите услугите и изданията ни на телефон 0882 653 036 или e-mail zopplus@gmail.com.

АБОНИРАЙТЕ СЕ за Списание ЗОП ПЛЮС,
бъдете УСПЕШНИ В ПОРЪЧКИТЕ ЗАЕДНО С НАС!

 
Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е Abonament5steps.png
 
Show More

Related Articles

Back to top button
error: Content is protected !!

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker