Новини

Министър Нанков: Изграждането на тол системата може да стартира до дни

Завършването на магистрала "Хемус" и намаляването на инцидентите на пътя са топ приоритети

До 2-3 седмици може да започне процедурата по изграждане на тол системата. В момента се изчаква решението на Върховния административен съд по отношение на жалба на един от участниците в процедурата за възлагане на обществената поръчка. Това каза министърът на регионалното развитие и благустройството Николай Нанков в интервю за електронна медия.

“Тол системата е справедлив модел, защото, който руши пътищата и замърсява околната среда, ще заплаща повече. Освен това, чрез нея България за първи път ще се възползва от геополитическото си положение, защото ще обхванем транзитния тежкотоварен трафик. В момента, преминавайки през пътната мрежа на страната ни от Дунав мост до “Кулата” и от “Калотина” до “Капитан Андреево”, товарните автомобили заплащат 11 евро, а в съседна Гърция, например, 40 евро”, каза министър Нанков. Той допълни, че се очакват близо 1 млрд. лв. постъпления от пътни такси, които ще се реинвестират в ремонт, поддръжка и изграждане на пътища, като по-голяма част от средствата ще идват именно от товарните автомобили, а не както сега.

“В момента АПИ реализира 100 млн. лв. приходи от винетки за тежкотоварните камиони и 220 млн. лв. от тези за леки автомобили. Сега това ще се промени”, категоричен бе Николай Нанков. По думите му, дългата сага с въвеждането на системата е заради възможността всеки да обжалва обществени поръчки. Според Нанков това е причината да се бавят и някои от най-важните и приоритетни инфраструктурни обекти, като например уширението на пътя Бургас – Слънчев бряг, който се реализира едва сега, след няколкогодишни обжалвания.

Министърът подчерта, че сред най-важните проекти, по които се работи в момента, е изграждането на АМ “Хемус”, която в следващите 8 години ще бъде завършена изцяло. “Тя е приоритет и необходимост за цяла Северна България”, заяви Нанков.

Министър Нанков отбеляза, че през следващата година приоритетно ще бъдат отпуснати средства за рехабилитация и допълнително обезопасяване на пътни участъци от републиканската пътна мрежа, които са анализирани като предпоставка за инциденти. “Общо 55 км от различни пътни отсечки, които с експертите на Агенция “Пътна инфраструктура” и Асоциацията на пострадалите при пътнотранспортни произшествия определихме като най-опасни. Там има износена пътна маркировка, необходимост от допълнително обезопасяване на кръстовища и пътни знаци”, каза Нанков. Той допълни по темата, че от началото на годината за обезопасяване на пътната мрежа са вложени 22 млн. лв., извън пътните ремонти.

Министър Нанков призова за подкрепа от обществото за спиране на войната по пътищата. “Всички институции работим в синхрон за решаване на този сериозен проблем, но най-важното е да се спазват правилата за движение. Често по новите пътища има по-сериозни инциденти, отколкото по тези в лошо състояние, което е в резултат на неправилно изпреварване и несъобразена скорост. Не трябва отговорността да се прехвърля между ведомствата, но трябва с общи усилия да решим проблемите”, отбеляза той. Според министъра, ако в последните 20 години ежегодно са се ремонтирали тунелите и др. големи съоръжения някои от инцидентите е нямало да се случат.

Източник: Infrastructure.bg

Show More

Related Articles

Back to top button
error: Content is protected !!

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker