Новини

Половин милион лева средно на ден достигат до българския бизнес по ОПИК

Процедури за 400 млн. лв. тръгват по програмата за конкурентоспособност през 2018 г.

Всеки ден около 500 хил. лв. безвъзмездна европейска помощ достига до българските компании благодарение на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на годишното публично събитие за отчитане на напредъка в работата по нея. По думите му към днешна дата над половин милиард лева от бюджета на програмата е изплатен към бенефициентите. През миналия програмен този процент на разплатени средства е бил постигнат едва на шестата година. „Или с други думи през програмния период 2014 – 2020 г. се движим 2,5 пъти по-бързо и по-ефективно“, подчерта той.

„С това темпо на работа, очакваме до края на програмния период над 3 000 български компании да се възползват от безвъзмездна европейска помощ по програмата“, каза още зам.-министър Манолев. По думите му ОПИК продължава да е една от най-добре представящите се програми в България и към момента няма опасност от загуба на европейско финансиране. Обявили сме процедури за над 70% от бюджета на програмата и сме сключили над 1 500 договора на обща стойност 1 милиард и 414 млн. лв. Голяма част, от тях са в процес на изпълнение“, допълни икономическият заместник-министър и съобщи, че през 2018 г. ще стартират нови процедури на обща стойност от около 400 млн. лв.

„Това, което предстои по програмата за 2018 г., са над 400 млн. лв. по различни процедури. Започваме две ваучерни схеми. Предстои и много интересна процедура за предприемачество в размер на 67 млн. лв.“, допълни Манолев. Програмата за предприемачество е предназначена за млади компании до 2 години, микро, малки и средни предприятия с иновативни творчески идеи за разработване на нови продукти, които ще бъдат финансирани в различни сектори.„Ако запазим темповете, с които се работи, до края на програмния период близо 3000 български предприятия ще получат безвъзмездна финансова помощ по ОПИК“.

Ивелина Пенева, главен директор на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ представи графики за изпълнението на ОПИК, а нейният заместник Калин Маринов запозна аудиторията с данните по другата програма, която се реализира в министерството – ОП „Инициатива за малки и средни предприятия“. По тази оперативна програма ще се търси по-достъпно финансиране на МСП под формата на кредити. Срокът за отпускане на тези кредити е 31 декември 2019 г., уточни Маринов.

По време на събитието бяха представени и новите схеми за кандидатстване, които ще бъдат открити през 2018 г., както и някои от добрите примери от реализираните проекти. Много от представителите на бенефициенти, показаха резултатите в производството си, след успешно внедрени иновации или подобрения в него. Сред гостите на форума бяха представители на бизнеса, браншови организации, държавни институции, медии и др.

Източник: Министерство на икономиката, Economic.bg

Show More

Related Articles

Back to top button
error: Content is protected !!

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker