Новини

Търговският регистър отново е “на линия”

Работата на Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел е възстановена напълно от днес, 27.08.2018 г. Това съобщиха на сайта си от Агенцията по вписванията.

От институцията уточниха, че всички свързани с регистъра услуги вече са възможни на място в Агенцията и нейните регионални структури. Функционалностите на регистъра, възможни чрез достъп до Интернет, също са възстановени.

По този начин се сложи край на кризата, възникнала със срива на системата за търговска информация от 10 август тази година. Продължилата 19 дни невъзможност за използване на регистъра донесе много нерви за бизнеса и опасения за сигурността на критично важни за държавата масиви от данни.

Причините за проблемите с Търговския регистър все още не са напълно изяснени, но според официалната позиция на Правителството се касае за дефектиране на дискове, съдържащи информация от базите данни. Дали зад това стоят и неглижирани задължения на отговорни длъжностни лица или злоумишлени действия все още се изяснява.

Пропомняме, че сривът стана повод за предприемане на редица действия за гарантиране достъпа до информация, която по закон следва да се предоставя от публичните институции. До 3 септември трябва да е готов анализ на потенциалните рискове пред системата и да се изготви план за действие при евентуално реализиране на тези рискове. В ход е и създаването на държавно хранилище за резервни копия на държавните регистри.

 

Show More

Related Articles

Back to top button
error: Content is protected !!

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker