Новини

Поръчки на най-ниски цени са причина за проблема с Търговския регистър според премиера

Фирмите, които предлагат най-ниски цени, впоследствие доставят некачествено оборудване като това, довело до проблемите с Търговския регистър. Това бе коментарът на министър-председателя Бойко Борисов на информацията, изнесена по време на заседанието на Министерския съвет от вицепремиера Томислав Дончев, че дискове с информация от регистъра са гръмнали и това е довело до срива на системата.

Друга причина за проблема според Борисов е и липсата на надзор при изпълнението на ИТ поръчки. „Много важно е, като правим това да има и надзор, защото в строителството имаме надзор, който контролира строителството, но в изграждането на тези електронни системи няма надзор, така че това трябва да го отрегулираме. Защото фирмите, които участват с най-ниските цени, впоследствие слагат и калпавите дискове. Така че да се направи надзор, който да може да следи този процес“, коментира премиерът.

Като част от мерките за справяне със създалата се ситуация Борисов посочи извършването на одит на софтуерното и хардуерно осигуряване на всички информационни системи от Държавна агенция „Електронно управление“. Премиерът обяви, че ще бъде предложено и създаването на единно държавно хранилище, където да се съхраняват данните от всички регистри.

“По нормативно изискване всеки подобен регистър, всяка база от данни трябва да е двойно и тройно осигурена. Информацията трябва да се записва на два сървъра и допълнително да се архивира. Очевидно обаче има ситуации, където това не е достатъчно, и това, което се случи преди няколко дни е живо доказателство. За това до 10 дни ще предложим решение на Министерски съвет да създадем единно държавно хранилище, където всеки държавен регистър още веднъж ще трябва да си прави копие от информацията”, каза още Борисов.

Според Томислав Дончев, случаят с Търговския регистър е показал колко крехка и уязвима е цялата система, когато мигрираме към решения от типа електронно управление. “Суровата истина е, че ако искаме да няма повече подобни кризи, ще трябва да отделяме повече пари, включително и за киберсигурност“, не спести директността си вицепремиерът.

 

Show More

Related Articles

Back to top button
error: Content is protected !!

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker