Новини

Електронните поръчки от 1 януари важна стъпка за дигиталната трансформация на София

От 1 януари 2020 г. Столична община минава изцяло към електронни обществени поръчки. Това обяви кметът г-жа Фандъкова в началото на пресконференцията за представяне на стратегията за дигитална трансформация на София. Документът, озаглавен “Стратегията за интелигентна специализация на София”, беше представен от бъдещия заместник-кмет с направление „Дигитализация, иновации и икономическо развитие“ – Владимир Данаилов в присъствието на председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков и представители на ЕИБ и IT бизнеса.

На събитието бе оповестено, че Столична община е подписала договора за изпълнение на стратегията с Агенцията за инвестиции в сътрудничество с Европейска инвестиционна банка миналата седмица. Документът, който предвижда реални електронни услуги и внедряване на нови технически услуги във всички сектори в работата на София, е изготвен от агенцията с участието на над 100 представители на местния бизнес и университетите и ще се ръководи от новия заместник-кмет с с дигитален ресор. След избирането му следващата седмица стратегията ще бъде внесена за гласуване в Столичния общински съвет.

“Повече електронни услуги, дигитализация на процесите на управление и обслужване на гражданите и бизнеса, използването на иновативни градски решения, както и съвместна работа с IT сектора – това са ключови приоритети за мен през следващите години. Затова предлагам на Общинския съвет ново направление: „Дигитализация, иновации и икономическо развитие“, заяви столичният градоначалник. Г-жа Фандъкова обясни, че първите задачи на заместник-кмета по “дигиталното” направление е да модернизира текущата система с 50 административни услуги и да увеличи броя на дигиталните услуги за гражданите и бизнеса.

Предвижда се най-използваните услуги, които не са дигитални, първо да се дигитализират, да се модернизира системата и да се увеличи броят на дигиталните услуги. Г-жа Фандъкова посочи, че изискването е администрацията на общината да не изисква от гражданите и бизнеса документ, който самата тя издава, а да прави вътрешна проверка. “Направихме това при подаването на документи за детска градина и ясла като спестихме 7 документа, които бяха нужни за записване”, даде пример кметът на София.

Новият зам.-кмет Данаилов на свой ред посочи, че се предвижда до две години дигиталните услуги, които най-много се ползват от гражданите и бизнеса, да станат над 150. И допълни: “В момента 5 дни отнема на всеки гражданин за административна услуга, нашата цел е това време да се съкрати на 1 ден, а после да стане минути. Ще работим заедно с бизнеса в развитието на различни приложения, които да повишат качеството на живот.”

“Стратегията по дигитализация предвижда е-управление, което да направи начините за плащане на различни услуги по-удобни. Целта ни е нито един гражданин да не се среща с нито един чиновник”, каза също Данаилов.

“Столична община е и първата, която работи за свързване с базите данни на други институции – имаме такава връзка с КАТ и НАП, вече се извършват тестове за връзката с Агенцията по вписванията и от януари следващата година се очаква да работи”, посочи Фандъкова. И допълни, че втората задача е да се продължи с процеса на отваряне на данни, което е важно условие, за да се ускори процеса на дигитализация.

Източник: Столична община, News.bg

Show More

Related Articles

Back to top button
error: Content is protected !!

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker