Новини

ЕК настоява за обществени поръчки и в частните болници, от здравното министерство готови с промени в ЗОП

Европейската комисия иска от България да задължи и частните болници да правят обществени поръчки, когато ползват обществен ресурс. Това съобщават в своя публикация колегите от Mediapool. Според електронната медия, за започналата от ЕК процедура e потвърдил пред журналисти в четвъртък здравният министър Кирил Ананиев след изслушване в парламентарната здравна комисия по въпросите на лекарственото снабдяване.

Ще припомним, че този въпрос отново попадна във фокуса на общественото внимание след изявления на управителя на НЗОК Дечо Дечев. Той изнесе данни за чувствителни разлики в цените, плащани за едно и също лекарство от държавните и общинските болници, които правят обществена поръчка, и частните, които нямат подобно задължение. Д-р Дечев потвърди позицията си и в рамките на изслушване, проведено на 16 януари като част от заседанието на здравната комисия в парламента. Щетата за НЗОК само от едно такова лекарство е в размер на 800 хил. лева за миналата година, обяви при изслушването Дечев.

Дечев даде конкретен пример, в който процедурата по ЗОП е довела до 7 пъти по-висока цена за частните лечебни заведения. Първоначално бе анонсирано, че става въпрос за онколекарството “Пеметрексед” на “Алвоген”. Управителят на НЗОК обясни, че лекарството е купувано от 29 болници, като 11 от тях са частни и точно тези 11 лечебни заведения са го взимали на 7 пъти по-висока цена от държавните и общинските болници.

Няколко пъти в изказването си пред здравната комисия д-р Дечев подчерта, че не става въпрос за нарушение на закона, а за “лобистки”, според него, текстове, които са били приети преди четири години. С въпросните поправки е отпаднало задължението на частните болници за провеждане на търгове за лекарства по ЗОП. По думите на Дечев трябва да се установи как се стига до получаваната максимално висока цена в дадена болница, на която тя фактурира, при положение, че доставчикът я получава от производителя на 85% по-ниска цена, отколкото продуктът е регистриан.

Винаги, когато болниците купуват лекарства и консумативи без обществени поръчки, цените са много по-високи, заяви Дечев. Думите му бяха подкрепени и от здравния министър Кирил Ананиев, който изнесе данни за още четири медикамента от позитивния лекарствен списък, за които е установено, че пределната им цена, на която се купуват от частните болници без търг, е до 50% по висока спрямо цените, които се постигат при обществените поръчки.

Противно на лансираната теза от частни болнници, че те не трябва да правят обществени поръчки, защото това противоречи на евродиректива, сега се оказва, че страната ни е обект на начален етап на процедура за нарушение на Договора за функциониране на Европейския съюз заради неправилно тълкуване на понятието публично-правна организация. По информация на Mediapool в рамките на процедурата ЕК вече ни е пратила две писма с въпроси, като последното е от 27 ноември и ни дава срок от 2 месеца да отговорим, който изтича в края на януари.

“В момента ЕК очаква да получи отговори от нас на поставените въпроси. По отношение на здравеопазването има два въпроса. Единият е свързан с обществените поръчки от частните болници. Знаете, че вчера поех ангажимент да се провеждат поръчки и в частните болници и вече съм предал такъв текст на финансовото министерство, което е вносител на законопроекта в МС. И вторият въпрос е свързан с чл. 266 ал. 2 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, който касае т.нар. редки болести, за които няма алтернативно лечение и те да са по линията на ЗОП. Но там ще се боря до последно, защото това са спешни случаи, в които трябва много бързо да се реагира и ако вървим по този закон, можем да изпуснем някой пациент”, обясни Ананиев.

Той заяви, че в писмата си ЕК казва на България, че всички болници – държавни, частни, общински и със смесено участие трябва да прилагат Закона за обществените поръчки, когато работят с обществен ресурс. Затова е дошло конкретно предложение от ЕК и частните болници да правят обществени поръчки.

Това е в противоречие с тезата на частните болници, които твърдят, че са освободени от обществени поръчки през 2016 година именно, за да се хармонизира българското законодателство с европейската директива. Тази теза беше лансирана включително и днес по време на изслушването от вносителя на въпросната поправка Лъчезар Иванов, който през 2016 година заедно с други депутати от няколко парламентарни групи я внасят и приемат между първото и второто четене на Закона за обществените поръчки. Според някои юристи това е неправилно тълкуване на публично-правна организация и частните болници неправилно са извадени от обхвата на ЗОП, заради което сега ЕК е започнала процедура.

По информация на Mediapool България е получила две уведомителни писма от ЕК относно съвпадението на националното законодателство с правилата на ЕС относно обществените поръчки. Първото е от 24 януари 2019 година. След отговор на България и допълнителни анализи на правилата за провеждане на ОП, ЕК е изпратила на 27 ноември 2019 година ново писмо, с което е поискала допълнителна информация. България има срок от 2 месеца да отговори на тези аргументи до ЕК, който изтича в края на януари. Тези две писма представляват начален етап на процедура за нарушение на чл. 258 от Договора за функциониране на ЕС. Ако комисията, след като получи отговора от България, продължи да смята, че е нарушила договора, ще се произнесе със специално становище по въпроса.

ЕК може да изпрати официално искане за спазване на законодателството на ЕС “мотивирано становище”, приканвайки държавата-членка да я информира за предприетите мерки за изпълнение на задълженията в определен срок, който обикновено е два месеца. Ако държава-членка продължава да не спазва законодателството на ЕС, тогава ЕК може да реши да призове държавата-членка пред Съда на ЕС.В около 95 % от случаите на нарушения обаче държавите-членки спазват своите задължения съгласно законодателството на ЕС.

Здравният министър Кирил Ананиев вече обяви, че е внесъл в МФ предложение за промяна в ЗОП, така че и частните болници да правят поръчки.

Източник: Mediapool

Show More

Related Articles

Back to top button
error: Content is protected !!

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker