Новини

Насърчават електронното заявяване на административни услуги, е-подписите безплатни за месец

От Държавна агенция „Електронно управление“ оповестиха, че гражданите и бизнеса имат възможност да заявяват административни услуги без да е необходимо да посещават на място съответната администрация. Тази възможност e налична в секцията “Моето пространство” на Единния портал – www.egov.bg.

ДАЕУ разясняват, че за достъп до тази функционалност могат да се използват някой от следните начини за електронна идентификация:

  • квалифициран електронен подпис (КЕП) издаден върху физически носител, или
  • облачен или мобилен КЕП, или
  • персонален идентификационен код (ПИК), издаден от Националния осигурителен институт.

Видно от страницата за достъп, вход е възможен и чрез ЕИДАС съгласно Регламент (ЕС) № 910/2014 на Европейския парламент и на Съвета от 23 юли 2014 година относно електронната идентификация и удостоверителните услуги при електронни трансакции на вътрешния пазар. На този етап тази възможност е осигурена за граждани на две държави-членки на ЕС.

От разпространената информация става ясно, че поради усложнената ситуация в страната, гражданите и бизнеса ще могат да получат от „Борика“ АД и „Евротръст Технолъджис“ АД безплатен облачен или мобилен КЕП, с който за период от един месец да подписват безплатно заявленията за електронни административни услуги.

Внесено е уточнението, че подписването може да се извършва в платформите на посочените две дружества дружества – https://my.b-trust.bg и https://portal.evrotrust.com, а с КЕП на физически носител по стандартната процедура.

Що се отнася до възможността за влизане например чрез ПИК на НОИ, при нея потребителят е приканен да направи регистрация за физическо лице като допълни наличните лични данни, адрес, данни за профила (имейл и телелфон), укаже дали желае да получава известия по електронна поща или СМС и потвърди, че приема условията за ползване на услугата. След тази стъпка се предоставя достъп до “Моето пространство”.

От “Моето пространство” потребителят може да изпраща съобщения до административни органи и лица по чл. 1, ал. 2 от ЗЕУ, да заявява множество електронни административни услуги, да прави справки за физическо лице, да плати задължения към бюджета, да актуализира данните и предпочитанията от профила си и пр. В системата е налична и секция с полезна помощна информация.

В съобщението за новата функционалност, от ДАЕУ настойчиво приканват гражданите да си останат вкъщи и да бъдат дигитални като заявяват необходимите им административни услуги електронно.

Източник: ДАЕУ

Show More

Related Articles

Back to top button
error: Content is protected !!

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker