Новини

ЕК обяви подробности за общата европейска поръчка в противодействие на епидемията

Обществената поръчка за доставка на лични предпазни средства, стартирана от Европейската комисия, върви към своя успешен финал. В предмета на поръчката са включени няколко вида маски, защитни очила, ръкавици, защитни шлемове и облекла.

В съобщение за медиите, разпространено от Еврокомисията на 24 март т. г., се пояснява, че в своите оферти производителите на защитно облекло са покрили изискванията, заложени при обявяването на тръжната процедура. В някои случаи компаниите дори са предложили и по-големи количества от заявените.

Оптимистичната прогноза е екипировката да бъде доставена до две седмици, считано от датата на подписването на договор с доставчиците.

Припомняме, че общата обществена поръчка до този момент обхваща заявките, направени от 25 държави членки на Евросъюза. Тя се разви като процедура относително бързо и очакванията са възлагателният процес да приключи до дни. Ако това се случи по план, то общият период на преддоговорните стъпки, предшестващи началото на изпълнението на възложените доставки, ще е по-малко от един месец.

Отзивите от страна на отговорните длъжностни лица в евроинституциите за замисъла и осъществяването на обществената поръчка са изцяло позитивни. От една страна, това начинание е проява на грижа за здравето на медицинските работници, чиято задача е да лекуват и спасяват болните от коронавирус в условията на пандемия, включително и на територията на европейския континент.

От друга страна, общото възлагане на обществени поръчки се сочи като мощен източник на доставки за нуждите на отделните държави, обединени в името на обща цел и координирали своите усилия с помощта на Европейската комисия, като изпълнителен орган на общността от държави.

Източник: ЕК

Show More

Related Articles

Back to top button
error: Content is protected !!

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker