Минали броеве

Брой 3, 2023: (НЕ)РАЗПОЛАГАЕМИ РЕСУРСИ

Скъпи читатели,

Тъй като в настоящия ключов за бъдещето на България период е изключително важно да бъдат защитени принципите на демократичната правова държава и свободното гражданско общество, водещо място в броя определихме на аналитичен материал, който намира опора в съдебната практика. В него се прави аналитичен преглед и коментар на текущото развитие на юриспруденцията по отношение използването на капацитета на трети лица при участие и изпълнение на обществени поръчки. С цел изясняване на основните моменти при тълкуване и прилагане на относимите законови разпоредби, в частност тези на чл. 62 от ЗОП, главният ни юридически консултант г-н Ивайло Стоянов хвърля светлина върху понякога различния прочит на тези правила, който срещаме в практиката на различните органи за контрол и съдебни юрисдикции. На тази база авторът припомня и основните положения при прилагане на въпросните норми, които е важно да се помнят и съблюдават във възлагателната практика по ЗОП.

Освен анализа на г-н Стоянов, редом с други полезни материали и анонси, в броя обръщаме и специално внимание на новината за едно отдавна чакано в сектор „Здравеопазване” решение на Министерския съвет. С него бе удължен срокът, в който за поръчките за лекарства може да се допуска подаване на оферти и по номенклатури от обособени позиции. Ще припомним, че това решение идва и след официалната молба на нашия екип към отговорните институции. В писмото си ние алармирахме за затрудненията, изпитващи възложителите в този стратегически важен сектор и отново апелирахме за намиране на същинско решение на проблемите, които отдавна съпътстват специфичната възлагателна дейност там.

Поглеждайки в перспектива очакващата ни година, от екипа на списанието решихме да направим и кратък преглед на националните казуси, по които през идните месеци очакваме да се произнесе Съдът на Европейския съд. Който през последните месеци се превърна в един от малкото източници на яснота по спорни моменти в българското законодателство в областта на обществените поръчки.

В броя очаквано намира място и редовната рубрика с казуси и становища по прилагане на ЗОП и възлагане в ЦАИС ЕОП.

Приятно и ползотворно четене!


ВАЖНО! Припомняме на всички, че и през 2023 г. Списание „ЗОП ПЛЮС” се предлага само в електронен формат. За достъпване на електронното списание всеки абонат първо трябва да влезе в потребителския си профил чрез своите потребителско име и парола. След това, от менюто ЕЛЕКТРОНЕН ДОСТЪП да избере вида на своя абонамент. В отворилата се страница може да се избере съответния брой на списанието – след кликване върху умаленото изображение на броя, списанието се отваря в модул за преглед и четене, който предоставя възможност за прелистване на страниците. Новите ни абонати могат да се запознаят с кратко ръководство как да достъпват и четат изцяло дигиталното Списание „ЗОП ПЛЮС” от бутона по-долу. При затруднения с достъпа до списанието, не се колебайте да се обръщате към нас на тел. (+359) 882 653 036!

ЕЛЕКТРОНЕН ДОСТЪП
ДО СПИСАНИЕ ЗОП ПЛЮС


А ето и какво може да намерите на страниците на броя:

ТЕМА НА БРОЯ

(НЕ)РАЗПОЛАГАЕМИ РЕСУРСИ: Аналитичен коментар на текущото развитие на съдебната практика по отношение използването на капацитета на трети лица при участие и изпълнение на обществени поръчки,

Ивайло Стоянов

ДРУГИ АКЦЕНТИ

  • Решения на Европейския съд ще разплитат възела на правилата по ЗОП и през 2023 г.
  • Правителството удължи до октомври срока, в който могат да се подават оферти по номенклатури в поръчки за лекарства
  • Отговори на въпроси от практиката по възлагане на обществени поръчки и работа в платформата ЦАИС ЕОП
     
Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е 10-years-zop-plus.jpg
 

Ако желаете заедно да сме по-успешни в обществените поръчки и през 2023 г., може да се абонирате за Списание ЗОП ПЛЮС или да заявите услугите и изданията ни на телефон 0882 653 036 или e-mail zopplus@gmail.com.

АБОНИРАЙТЕ СЕ за Списание ЗОП ПЛЮС,
бъдете УСПЕШНИ В ПОРЪЧКИТЕ ЗАЕДНО С НАС!

 

АБОНИРАЙТЕ СЕ ТУК

 

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е Abonament5steps.png
Show More

Related Articles

Back to top button
error: Content is protected !!

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker