Минали броеве

Брой 4, 2023: САНКЦИОННИ ЛАБИРИНТИ

Скъпи читатели,

Още преди да стане ясно дали ще може да излъчи устойчиво правителство, новосформираното Народно събрание вече е натоварено не само с високите очаквания на обществото, но и с нелеката задача в кратки срокове да започне пълноценна работа и да приеме множество належащи и жизненоважни за бъдещето на страната нормативни актове. Сред тях са и такива, свързани с Националния план за възстановяване и устойчивост, в т.ч. законопроект за промени в ЗОП, който не беше приет окончателно от предишния Парламент.

За важността на този проект за промени в ЗОП, не само във вътрешен, но и във външен план, особено предвид ангажиментите ни като държава-членка на ЕС, ни припомни и решението на ЕК да предяви иск срещу България пред Съда на ЕС за нетранспониране в срок на различни актове на Съюза. Сред тях са и правилата, свързани с обществените поръчки за чисти превозни средства, които трябва да бъдат въведени и посредством въпросния ЗИДЗОП.

И докато професионалната общност е в напрегнато очакване на промени в ЗОП, предизвикателства с норми на ЕС идват и от друга посока – спазването на правилата на Регламента за санкциите при възлагане на обществени поръчки. Именно предвид чувствителността на темата и затрудненията, изпитвани от възложители и участници, за водещ материал на броя избрахме аналитичен преглед на съдебната практика по казуси, свързани с прилагане на този регламент. Посредством представяне на избрани актуални решения на КЗК и ВАС, в материала на г-н Ивайло Стоянов се очертават важни изводи за специфични аспекти на разпоредбите на европейския нормативен акт, съответно – за пречките пред неговото оптимално тълкуване и прилагане.

На Регламента за санкциите сме посветили и редакционен материал, запознаващ читателите с последните новости относно предстоящите нормативни промени, касаещи правомощията на институциите с основна роля по неговото разясняване.

За да сме максимално полезни на читателите, в броя сме включили и статия по наше становище, което разплита специфичен казус с неустойки по ЗОП, както и редовната рубрика с блиц казуси и становища по закона и възлагането в ЦАИС ЕОП.

Приятно и ползотворно четене!


ВАЖНО! Припомняме на всички, че и през 2023 г. Списание „ЗОП ПЛЮС” се предлага само в електронен формат. За достъпване на електронното списание всеки абонат първо трябва да влезе в потребителския си профил чрез своите потребителско име и парола. След това, от менюто ЕЛЕКТРОНЕН ДОСТЪП да избере вида на своя абонамент. В отворилата се страница може да се избере съответния брой на списанието – след кликване върху умаленото изображение на броя, списанието се отваря в модул за преглед и четене, който предоставя възможност за прелистване на страниците. Новите ни абонати могат да се запознаят с кратко ръководство как да достъпват и четат изцяло дигиталното Списание „ЗОП ПЛЮС” от бутона по-долу. При затруднения с достъпа до списанието, не се колебайте да се обръщате към нас на тел. (+359) 882 653 036!

ЕЛЕКТРОНЕН ДОСТЪП
ДО СПИСАНИЕ ЗОП ПЛЮС


А ето и какво може да намерите на страниците на броя:

ТЕМА НА БРОЯ

САНКЦИОННИ ЛАБИРИНТИ: Аналитичен преглед на актуалната национална юриспруденция по прилагане на изискванията на Регламент на Съвета (ЕС) № 833/2014 при възлагане на обществени поръчки,

Ивайло Стоянов

ДРУГИ АКЦЕНТИ

  • АКТУАЛНО ПО ЗОП: АОП ще оказва методическа помощ по прилагане на Регламента за санкциите при обществени поръчки
  • ЗАКОНОМЕРНИ ПРЕТЕНЦИИ: Становище по специфичен случай на претендиране на неустойка по договор за обществена поръчка за строителство
  • Отговори на въпроси от практиката по възлагане на обществени поръчки и работа в платформата ЦАИС ЕОП
     
Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е 10-years-zop-plus.jpg
 

Ако желаете заедно да сме по-успешни в обществените поръчки и през 2023 г., може да се абонирате за Списание ЗОП ПЛЮС или да заявите услугите и изданията ни на телефон 0882 653 036 или e-mail zopplus@gmail.com.

АБОНИРАЙТЕ СЕ за Списание ЗОП ПЛЮС,
бъдете УСПЕШНИ В ПОРЪЧКИТЕ ЗАЕДНО С НАС!

 

АБОНИРАЙТЕ СЕ ТУК

 

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е Abonament5steps.png
Show More

Related Articles

Back to top button
error: Content is protected !!

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker