Новини

Експерти по ЗОП сигнализираха за фишинг измама с фалшиви имейли от името на TED

Бдителни експерти по обществени поръчки сигнализираха, че на служебни електронни пощи, от които се води кореспонденция във връзка с възлагането на обществени поръчки, са регистрирани измамни (фишинг*) имейл съобщения от името на Службата за публикации на Европейския съюз.

В съобщенията, които са на английски език, се твърди, че са изпратени от TED (Tenders Electronic Daily) – Приложението за обществени поръчки на Официалния вестник на Европейския съюз. В текста на имейлите адресатите се приканват до определен срок да валидират и потвърдат информацията за съоветната институция, въведена в базата данни.

Информация за опитите за фишинг измами бе оповестена и на Интернет сайта на TED, където бе публикувано предупредително съобщение. С него потребителите на услугата се предупреждават да се пазят от фалшиви покани за потвърждаване на техните лични данни, като се дава уверение, че заблуждаващите имейли не са от името на Службата за публикации.

Във връзка с постъпилите сигнали, съветваме всички колеги да се отнасят към всички подозрителни имейл съобщения с повишено внимание, съответно да не следват линковете, които се съдържат в тях, както и да не въвеждат в отворили се от линковете Интернет страници своите потребителски имена и пароли за вход, или други лични данни.

* Фишингът (на английски: phishing – от нарочно промененото fishing – риболов) е опит за измама, умишлена заблуда, с цел споделяне на данни за достъп до банкови сметки, онлайн разплащателни процесори, акаунти на доставчици на лицензирани услуги или софтуер, акаунти в онлайн магазини, лични профили, акаунти в социални медии и всякаква друга чувствителна информация.

 

 

Show More

Related Articles

Back to top button
error: Content is protected !!

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker