АнонсиМинали броеве

Брой 10, 2023: АКТИВНА ПРЕВЕНЦИЯ

Скъпи читатели,

Октомври се оказа месецът, в който се случи дългоочакваното приемане и официално оповестяване на промените в ЗОП, които (по мнение на мнозина) са най-обхватните, комплексни и значими модификации в закона от самото му влизане в сила през вече далечната 2016 г.

Настоящите промени обаче могат да спорят и за първенство по редица други показатели, доколкото бяха резултат на рекордно дълъг, сложен и изпълнен с препятствия и обрати нормотворчески процес, базиран на множество отделни проекти, предложения и редакции в тях, обсъждани през мандата на няколко парламента и правителства. И както изглежда, с тяхното приемане и обнародване одисеята им няма да приключи, най-малкото защото предвид разнообразния си характер и целите, които преследват, ще влязат в сила в пет различни момента от времето в едногодишния период след тяхното обнародване. Освен това се очаква през следващите месеци да се доразвият и да придобият пълен вид чрез предстоящите промени в ППЗОП и приемането на две наредби, постановление, указание и пр.

Тази безспорна мащабност и сложност на случилите се промени неминуемо ще донесе със себе си и дълъг и нелек период на учене и редица предизвикателства за възложителите, участниците и отговорните институции. Изпитания, които сме убедени, че заедно ще преодолеем – както с помощта на нашите обучителни събития, така и с подготвяните детайлни анализи на генезиса, смисъла и начините за ефективно прилагане в реалната практика по ЗОП на промените, които анонсираме в този брой.

Докато все още тече процесът на поетапно влизане в сила, добиване на завършен вид и постепенно свикване с новите промени, решихме да поставим във фокуса на експертното Ви внимание въпроса за санкционните разпоредби на закона. За целта за водещ материал избрахме аналитичен обзор на текущото състояние на административното наказване по ЗОП, представен ни от уважаемата Любка Петрова, действащ съдия от ВАС. Изяснявайки значими аспекти на въпроса, авторът поставя добра основа и за следващи статии, в които ще представим и частта от промените, засегнали именно материята на наказателните разпоредби на ЗОП и новите размери на санкциите.

За да отговорим на закономерно високите очаквания на нашите читатели, в броя представяме и основан на съдебната практика анализ на особеностите при спазване на изисквания за оторизация от производител, практически материал с насоки относно прилагане на тънкостите при деклариране на някои важни обстоятелства по ЗОП, относими към критериите за допустимост, както и инспирирани от консултантската ни практика решения на казуси от възлагането на обществени поръчки и работата в платформата ЦАИС ЕОП.

Приятно и ползотворно четене!


ЕЛЕКТРОНЕН ДОСТЪП: Тъй като и през 2023 г. Списание „ЗОП ПЛЮС” се предлага само в електронен формат, за достъпване на електронното списание всеки абонат първо трябва да влезе в потребителския си профил чрез своите потребителско име и парола. След това, от менюто ЕЛЕКТРОНЕН ДОСТЪП да избере вида на своя абонамент. В отворилата се страница може да се избере съответния брой на списанието – след кликване върху умаленото изображение на броя, списанието се отваря в модул за преглед и четене, който предоставя възможност за прелистване на страниците.

Новите ни абонати могат да се запознаят с кратко ръководство как да достъпват и четат изцяло дигиталното Списание „ЗОП ПЛЮС” от бутона по-долу.

НОВО! С оглед по-голямо удобство за читателите, електронният достъп до Списание „ЗОП ПЛЮС“, който е на разположение чрез нашия Интернет сайт, вече дава възможност на всеки абонат да разпечатва отделни страници или целия брой на изданието. Понастоящем, възможността за разпечатване е налична за всички популярни Интернет браузъри (напр. Google Chrome, Microsoft Edge, Safari и др.), с изключение на Mozilla Firefox. При затруднения с достъпа до списанието, не се колебайте да се обръщате към нас на тел. (+359) 882 653 036!

 


А ето и какво може да намерите на страниците на броя:
 
ТЕМА НА БРОЯ
 
ПРОВЕРЕНО С ВЕЩИНА: Обзор и особености на административното наказване по ЗОП, Съдия Любка Петрова

ДРУГИ АКЦЕНТИ

  • НОВИНА ЗОП ПЛЮС: Обнародваха промените в ЗОП, част от новите моменти вече са в сила
  • РАЗРЕШЕНА СПРАВЕДЛИВОСТ: Актуалната практика на ВАС по отношение доказването на съответствието с изисквания за оторизация от представител на производителя за България, Ивайло Стоянов
  • ПРИЛОЖИМО ЗАЯВЛЕНИЕ: Законосъобразно ли е процедурно условие за деклариране на обстоятелства по чл. 39, ал. 3, т. 1, буква „д“ от ППЗОП при възлагането на поръчки за доставки?, Полина Цокова
  • ЕКСПЕРТИЗА+: Екипът на Списание „ЗОП ПЛЮС“ успешно подпомогна Община Добрич в административно дело за финансова корекция
  • Отговори на въпроси от практиката по възлагане на обществени поръчки и работа в платформата ЦАИС ЕОП
Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е 10-years-zop-plus.jpg
 

Ако желаете заедно да сме по-успешни в обществените поръчки и през 2023 г., може да се абонирате за Списание ЗОП ПЛЮС или да заявите услугите и изданията ни на телефон 0882 653 036 или e-mail zopplus@gmail.com.

АБОНИРАЙТЕ СЕ за Списание ЗОП ПЛЮС,
бъдете УСПЕШНИ В ПОРЪЧКИТЕ ЗАЕДНО С НАС!

 
Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е Abonament5steps.png
 
Show More

Related Articles

Back to top button
error: Content is protected !!

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker