Новини

Изпълнители на некачествени ремонти в София няма да получават обществени поръчки

Столичната община няма да допуска до обществени поръчки фирми с прекратени договори заради некачествена работа. Това съобщи кметът Йорданка Фандъкова при проверка на ремонта на бул. „Тодор Каблешков“, предава агенция „Фокус“.

Градоначалникът заяви пред журналисти, че е възложила да се използват възможностите по действащия Закон за обществените поръчки и да не се допускат до участие в търгове за големите инфраструктурни проекти фирми, чиито договор е бил прекратяван заради некачествена работа, и които влизат в списъка на Агенцията по обществени поръчки.

Запознати експерти поясниха, че съгласно чл. 55, ал. 1, т. 4 от ЗОП, в сила от 15.04.2016 г., възложителят може да отстрани от участие в процедура за възлагане на обществена поръчка кандидат или участник, за когото е доказано, че е виновен за неизпълнение на договор за обществена поръчка или на договор за концесия за строителство или за услуга, довело до предсрочното му прекратяване, изплащане на обезщетения или други подобни санкции. Това основание е приложимо, само ако неизпълнението засяга поне 50 на сто от стойността или обема на договора. За да се заложи посоченото изискване, то трябва изрично да е посочено в обявлението и документацията.

Фандъкова припомни, че в началото на месеца бяха прекратени три договора с две фирми – с “Пътища и съоръжения” за реконструкцията на бул. “Шипченски проход” и за поддръжка на една от зоните за текущ ремонт, както и с “Пътностроителна техника” с договор също за текущи ремонти.  Като причина за прекратяването беше изтъкната некачествената работа.

Тя добави, че за последните 2-3 години са наложени санкции за 2 млн. лв., а контролът върху качеството на ремонтите е сериозен.

Фандъкова обяви, че до 20 ноември ще бъде пуснато движението по бул. „Тодор Каблешков” от бул. „Братя Бъкстон” до хипермаркета „Кауфланд”. Цялостната реконструкция на кръстовището в района на Овча купел ще остане за лятото.

Отново до 20 ноември ще е готов и последният участък на бул. „Дондуков”. Работата по него трябваше да приключи още през септември, но се забави заради спора за запазването на паважа. До края на следващата седмица ще е готов и участъкът от бул. „Монтевидео” до Нов български университет, като се очаква до декември ремонтът да приключи.

Напомняме, че отстраняването на участници в процедури по ЗОП поради неизпълнение на договори за обществени поръчки е темата на водещия материал на септемврийския брой на списание ЗОП ПЛЮС.

Източник: Investor.bg, Труд

Show More

Related Articles

Back to top button
error: Content is protected !!

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker