Новини

От Финансовата инспекция отчитат спад в нарушенията по ЗОП

Нарушенията по Закона за обществените поръчки (ЗОП) бележат спад. Това обявиха от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) при представяне на резултатите от дейността си за третото тримесечие на текущата година.

От разпространената информация става ясно, че в периода от юли до септември 2018 г. финансовите инспектори на АДФИ са проверили 372 обществени поръчки, което е с 43,6% повече от предходното тримесечие на тази година. Общата стойност на обществените поръчки от посочената категория се изчислява на 268 406 469 лв. Що се отнася до проверените договори като цяло, то през анализирания период те са 2 402 на брой, което е 60,3% повече от предишното тримесечие. При инспекциите са били разкрити 40 случая на непроведени или неоснователно проведени обществени поръчки за 6 921 088 лв.

В резултат на констатациите от финансовите инспекции – 131 общо за трите обхванати месеца, са били съставени 4 акта за начет и 231 акта за установяване на административни нарушения, включително и на нарушения по Закона за обществените поръчки. Финансовите инспектори са установили 25 „индикатора за измама“ по смисъла на § 1, т. 9 от Допълнителните разпоредби на Закона за държавна финансова инспекция, или с 56% по-малко от съпоставимата стойност за предходен период. Това е причината от АДФИ да отчитат подобряване на финансовата и бюджетната дисциплина в областта на обществените поръчки.

Повече за резултатите от финансовите инспекции можете да прочетете тук.

Източник: АДФИ

Show More

Related Articles

Back to top button
error: Content is protected !!

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker