Новини

Здравното министерство спестило 57 млн. лв. с първата електронна поръчка за лекарства

Подготвя се промяна и частните болници да купуват на договорените в е-търга цени

След дългогодишно отлагане Министерството на здравеопазването най-после е завършило първия електронен търг за нужните на болниците онкомедикаменти в следващите две години. Това съобщават в своя публикация от Mediapool. Търгът е по заявки на 203 държавни и общински болници и цели да договори по-изгодни цени, на които те в последствие да купуват медикаментите при собствените си обществени поръчки.

Уточнява се, че в електронната обществена поръчка са се включили 16 дистрибутора, като по думите на здравния министър Кирил Ананиев интересът е бил много голям. “Първоначално предвиждахме, че стойността ще достигне 1.280 млрд. лева. С радост мога да кажа, че след провеждането на търга тези средства бяха намалени с 57 млн. лева, което е икономия за бюджета на НЗОК”, цитират Ананиев от електронната медия.

Както става ясно, бюджетът за онколекарства в болниците за 2020 и 2021 година ще е в рамките на около 1.220 млрд. лева, като на собствените си търгове болниците могат да постигнат дори по-ниски цени, но не и по-високи. Отделно от тази сума се очаква да бъдат приспаднати и отстъпки в рамките на около 200 млн. лева за 2 години.

В свое изказване пред журналисти в Народното събрание здравният министър споделил, че е щастлив от факта, че правителството за първи път наистина е създало и реално е провело електронен търг, една мечта на доста управлявали преди това.

Ананиев е оповестил и това, че е в ход работата по законови промени, които да направят постигнатите в електронния търг цени задължителни и за частните болници. “В този търг направиха заявка държавните и общинските лечебни заведения, но желаем с бъдеща промяна да включим текст, с който да дадем възможност и частните болници да купуват на тези цени. Надяваме се в бъдеще тази търгова процедура да се ползва от всички лечебни заведения в страната”, били думите на министъра.

Той обяснил, че се подготвя промяна и в Закона за лекарствените продукти, която ще задължи и частните болници да не могат да договарят по-високи цени от тези в рамкото споразумение от е-търга. Същевременно МЗ е поел ангажимент частните болници да бъдат задължени също да правят обществени поръчки, когато купуват лекарства и медицински изделия, плащани с обществени средства.

Дългата предистория на е-търга

От Mediapool припомнят, че електронният търг за лекарства е бил обявен за първи път в началото на декември 2016 година от екипа на Петър Москов и е целял да набави 900 лекарствени продукта за близо 150 болници до края на 2018 година.

Прогнозната му стойност тогава е била 1.2 млрд. лева. Към него първоначално е имало забележки от фармацевтичната индустрия, след това е обжалван пред КЗК от дистрибутори, а след като претенциите са отхвърлени се появили нови проблеми, свързани с техническото изпълнение на платформата от фирмата-разработчик.

След като било обявено, че техническите препятствия са преодолени, търгът на няколко пъти бил подновяван и спиран и така до успешното приключване на тази първа поръчка за онкомедикаменти. След нейното завършване МЗ възнамерява да обяви още процедури за други медикаменти. През февруари ще бъдат обявени още 5 електронни обществени поръчки за закупуване на лекарствени продукти за нуждите на лечебните заведения.

Правила

От медията внасят уточнения и по правилата за провеждане на поръчката. В тази връзка се посочва, че електронният търг за лекарствата цели да осигури прозрачно състезание между фирмите, в което печелят най-ниските оферти за всяка позиция и всички болници купуват на договорените в процедурата цени. Със спечелилите дистрибутори МЗ сключва рамково споразумение.

Рамково споразумение за даден лекарствен продукт при е-тръга може да бъде сключено с най-много 10  дистрибутора. Условието те да бъдат включени в рамковото споразумение е тяхната цена да не надвишава с повече от 10 % най-ниската предложена на електронния търг.

След това болниците провеждат собствени обществени поръчки и на тях се явяват само включените в рамковото споразумение дистрибутори. Цените на мини обществените поръчки в болниците не могат да надвишават тези по рамково споразумение, но могат да са по-ниски, ако дистрибуторите им дадат допълнителни отстъпки.

Източник: Mediapool

Show More

Related Articles

Back to top button
error: Content is protected !!

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker