Новини

След изпълнена блиц поръчка, щадящите COVID тестове за учениците вече са разпределени

Щадящите тестове за COVID-19, предназначени за учениците от I до IV клас, вече са разпределени по места, съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН). Това стана възможно след изпълнена в много кратки срокове доставка по търга, първоначално обявен от Министерство на здравеопазването в края на октомври.

Както вече ви информирахме, на 26 октомври МЗ публикува покана за закупуване на бързи антигенни тестове за провеждане на индивидуално неинвазивно изследване на SARS-CoV-2 с цел скрининг на ученици от I до IV клас и осигуряването на по-продължително провеждане на учебния процес присъствено. В срок до 29 октомври в МЗ постъпиха 28 оферти, които бяха отворени на публично заседание, състояло се в здравното министерство на 30 октомври.

Реализирането на поръчката в толкова кратки срокове е възможно, тъй като възлагателните действия се осъществяват без прилагане на ЗОП, на основание чл. 13, ал. 1, т. 2 и чл. 14 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено от Народното събрание на 13.03.2020 г. и за преодоляване на последиците.

Няколко дни по-късно, на 6 ноември, МЗ предаде на МОН първите 180 хил. щадящи теста, предназначени за образователната система. Това количество е част от осигурените вече 400 хил. теста, за които здравното министерство сключи договори по-рано миналата седмица с фирмите “ПИ КЕЙ САЙЪНТИФИК” ЕООД и “БУЛСНАЙТ” ЕООД. Всеки един от изпълнителите се ангажира да осигури по 200 хил. теста.

Процедурата и организацията за предаването на тестовете от МЗ към МОН бяха създадени в изключително кратки срокове, като на сайта на здравното министерство бе публикувана покана за осигуряването на още 1 468 800 щадящи теста.

Бързите действия на министерствата продължиха с пълна сила през уикенда, като през двата почивни дни МОН разпредели 180 000 щадящи теста за учениците от I до IV клас. Тестове получиха общо 11 регионални управления на образованието (РУО) в страната.

В неделя, 7 ноември, преди обяд 81 000 теста бяха предадени на РУО София град. Със съдействието на Столична община те бяха откарани в нейната логистична база в Панчарево. До 11 часа в понеделник необходимите количества ще бъдат раздадени на базови училища в 24-те района на столицата. След обяд същия ден ще ги получат всички останали училища в София. Дотогава ще има яснота колко родители са съгласни децата им да се върнат в клас при тестване два пъти в седмицата.

На 8 ноември (понеделник) се очаква да пристигнат останалите 220 000 теста за ученици. Те веднага ще бъдат разпределени по областите, които не са получили от първата партида.

Също в първия ден от работната седмица министърът на образованието и науката и министърът на здравеопазването ще издадат заповед, в която ще бъда подробно разписан механизмът за тестването на децата. Малките ученици ще бъдат тествани в училищата, като трябва да са закусили 30 минути преди процедурата.

Министърът на образованието и науката акад. Николай Денков се обърна с призив към родителите да подкрепят учителите в този процес, защото всичко това се прави в името на здравето на техните деца.

Присъственото обучение за малките ученици ще се възстанови, ако родителите на поне 50% от децата на ниво паралелка са съгласни децата им да бъдат тествани. В противен случай целият клас ще остане да учи онлайн, както досега. Ако повечето деца са в училище, но някои останат вкъщи, те ще се обучават от разстояние синхронно или асинхронно в зависимост от възможностите на училището. Приоритет на МОН е присъственото обучение в безопасна среда за здравето на ученици и учители, подчертават от образователното министерство.

На сайта на МОН вече бяха публикувани и отговори на актуални въпроси за тестването на най-малките ученици.

Източници: МЗ, МОН

Show More

Related Articles

Back to top button
error: Content is protected !!

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker