Минали броеве

Брой 8, 2023: ВЪПРОС НА СЪСТЕЗАНИЕ

Скъпи читатели,

Макар в разгара на лятото деловата динамика осезаемо да спада, по отколешна традиция в системата на обществените поръчки изключенията от това правило са често срещано явление. Множество потвърждения за това дойдоха и през настоящата година, като „горещите” събития отново са свързани с промени в ЗОП.

Докато преди няколко години подобна констатация едва ли можеше да се нарече новина, след странния период на пандемично безвремие, ревизиите в законовите правила на обществените поръчки вече се определят от мнозина като закъснели, съответно се очакват с голямо нетърпение от експертната общност.

А причини за това напрегнато очакване не липсват. Както непосредствени, свързани с ангажименти по Плана за възстановяване и обвързаните с това жизнено важни за страната ни европейски средства, респективно с наказателни производства срещу България, водени от ЕК поради несъответствия с директивите или закъсняло транспониране на нови общностни актове. Така и същински, относими към несъвършенства в нормативната уредба, проявяващи се в трудности в практиките по прилагане на тези правила.

Протичащите процеси по актуализиране на ЗОП закономерно намират своя отпечатък и върху настоящия брой на списанието. Доказателство за това е водещият материал, в който на фона на нашите усилия за усъвършенстване на законодателството по обществени поръчки, Ви представяме интересен и според нас изключително ключов за правилата и практиката казус, предмет на решения на КЗК и ВАС, с който сме професионално ангажирани и ние от Списание „ЗОП ПЛЮС”. В този материал, през призмата на конкретния казус авторът г-н Антони Нешев илюстрира различните правни, икономически и социални измерения на широко дискутирания напоследък (вкл. в контекста на НПВУ) проблем с нивата на конкуренция при възлагането на обществени поръчки в България. Съответно хвърля светлина върху мотивите на лансираните от нас законодателни предложения.

Предвид важността на нормативните промени, в специален редакционен материал проследяваме последното развитие в мозайката от събития около приемането на проектите за промени в ЗОП, която в близките месеци се очаква да бъде подредена в Народното събрание, където ще станат факт толкова важните и очаквани изменения и допълнения на закона.

Верни на традицията, а и водени от желанията на нашите читатели, в броя разглеждаме и много казуси – както в специална статия с фокус и детайл върху конкретно наше становище по специфични въпроси по материята на поръчките, така и в любимата Ви рубрика с отговори на Ваши въпроси по закона и възлагането в ЦАИС ЕОП.

Приятно и ползотворно четене!


ЕЛЕКТРОНЕН ДОСТЪП: Тъй като и през 2023 г. Списание „ЗОП ПЛЮС” се предлага само в електронен формат, за достъпване на електронното списание всеки абонат първо трябва да влезе в потребителския си профил чрез своите потребителско име и парола. След това, от менюто ЕЛЕКТРОНЕН ДОСТЪП да избере вида на своя абонамент. В отворилата се страница може да се избере съответния брой на списанието – след кликване върху умаленото изображение на броя, списанието се отваря в модул за преглед и четене, който предоставя възможност за прелистване на страниците.

Новите ни абонати могат да се запознаят с кратко ръководство как да достъпват и четат изцяло дигиталното Списание „ЗОП ПЛЮС” от бутона по-долу.

НОВО! С оглед по-голямо удобство за читателите, електронният достъп до Списание „ЗОП ПЛЮС“, който е на разположение чрез нашия Интернет сайт, вече дава възможност на всеки абонат да разпечатва отделни страници или целия брой на изданието. Понастоящем, възможността за разпечатване е налична за всички популярни Интернет браузъри (напр. Google Chrome, Microsoft Edge, Safari и др.), с изключение на Mozilla Firefox. При затруднения с достъпа до списанието, не се колебайте да се обръщате към нас на тел. (+359) 882 653 036!

 


А ето и какво може да намерите на страниците на броя:
 
ТЕМА НА БРОЯ
 
ВЪПРОС НА СЪСТЕЗАНИЕ: Правни, икономически и социални измерения на нивата на конкуренция при възлагането на обществени поръчки през призмата на ключов казус от практиката на КЗК и ВАС,

Антони Нешев

ДРУГИ АКЦЕНТИ

  • НОРМАТИВНА МОЗАЙКА: Внесоха в Парламента втория проект на МС за изменение и допълнение на ЗОП, остават въпросителни по ключови предложения за промени
  • ДОМИНО ЕФЕКТИ: Становище по случай на индексация на цената на договор за обществена поръчка поради увеличение на минималната работна заплата в страната
  • Отговори на въпроси от практиката по възлагане на обществени поръчки и работа в платформата ЦАИС ЕОП
Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е 10-years-zop-plus.jpg
 

Ако желаете заедно да сме по-успешни в обществените поръчки и през 2023 г., може да се абонирате за Списание ЗОП ПЛЮС или да заявите услугите и изданията ни на телефон 0882 653 036 или e-mail zopplus@gmail.com.

АБОНИРАЙТЕ СЕ за Списание ЗОП ПЛЮС,
бъдете УСПЕШНИ В ПОРЪЧКИТЕ ЗАЕДНО С НАС!

 
 
Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е Abonament5steps.png
 
Show More

Related Articles

Back to top button
error: Content is protected !!

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker