Новини

Правителството прие решение за поръчка без ЗОП за боеприпасите за военните патрулни кораби

На извънредното си заседание, проведено на 3.10.2023 г., Министерският съвет прие решение за определяне наличие на основен интерес, свързан със сигурността на страната, който да бъде защитен при сключване на договор за обществена поръчка в случаите по чл. 149, ал. 1, т. 2 от Закона за обществените поръчки за придобиване на боеприпаси за многофункционални модулни патрулни кораби (ММПК) на Военноморските сили. Tова предаде правителствената информационна служба.

Ще уточним, че съгласно чл. 149, ал. 1, т. 2 от ЗОП, законът не се прилага за поръчки в областите отбрана и сигурност, възлагането на които е свързано с предоставяне на информация, чието разкриване противоречи на основните интереси на сигурността на страната съгласно чл. 346 ДФЕС.

От МС изясняват, че многофункционалните модулни патрулни кораби, които се придобиват по сключения през 2020 година договор с предмет „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“, са основополагаща единица, върху която се формира бойната мощ на Военноморските сили.

Припомняме, че договорът за покупка на два многофункционални модулни патрулни кораба с германската компания Lürssen Defence (понастоящем вече носеща името NVL Group), който е на стойност 984 млн. лева с ДДС, бе подписан през м. ноември 2020 г. Плавателните съдове, базирани на модела OPV-90, е предвидено да се построят в корабостроителен завод МТГ “Делфин” във Варна, под ръководството на NVL Group и с участието на множество български доставчици.

Според разпространената досега информация, строителството на корабите започна в края на 2021 г., като се очаква те да бъдат доставени съответно през 2025 и 2026 година. ММПК са предназначени за изпълнение на задачи в рамките на съвместни мисии на НАТО и ЕС и дават възможност на българските ВМС да противодействат на въздушни и наземни заплахи, както и на надводни и подводни заплахи.

В прессъобщението от 3.10.2023 г. се посочва, че възпиращият потенциал на тези бойни кораби е функция на интегрираните на борда им системи въоръжение и е в пряка зависимост от наличието на необходимото количество боеприпаси за тях. Защитата на морския суверенитет се осигурява ефективно чрез използването на всички оръжейни системи, интегрирани на корабите.

За да не бъдат новопостроените ММПК с ограничени способности, трябва да бъдат снабдени с боеприпаси за интегрираните на тях оръжейни системи, уточнява се в информацията за медиите.

С реализацията на обществената поръчка се цели придобиване на боеприпаси за осигуряване на боеспособността на новопридобиваните кораби и осигуряване на ефективното им използване, както в национален, така и в съюзен формат. Това ще доведе до изпълнение на поетите съюзни ангажименти на Република България по отношение на колективната система за сигурност, завършва комюникето за правителственото решение.

Източник: МС, МО

Show More

Related Articles

Back to top button
error: Content is protected !!

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker