Новини

Комисията по регионалнa политика прие на първо гласуване промените в ЗОП, строителният бранш обяви протести с искане за индексация на договорите

На свое редовно заседание, проведено на 26.07, Комисията по регионално развитие и благоустройството прие промените в Закона за обществените поръчки, които позволяват индексация на строителните договори и ограничават процедурите “на инженеринг”. Това съобщиха от БНР.

Както вече ви информирахме, в нов опит за промени в закона, които да позволят приемането на методика за индексацията на цените по договори за обществени поръчки, на 19.07 народни представители внесоха проект на Закона за допълнение на ЗОП. След кратък дебат, депутатите от комисията по регионаланта политика се обединиха около безспорната необходимост от създаването на нормативни предпоставки за индексация на договорите за обществени поръчки и гласуваха предложението единодушно.

На заседанието на регионалната комисия бе разгледан и друг проект за промени в ЗОП, внесен от депутати – този от 16.06, с който се предлага ограничаване на инженеринга. Въпреки някои критични изказвания относно логиката, правната техника и необходимостта от предложените текстове, този проект също бе приет от комисията.

По проекта за ценовата индексация предстои да се произнесе и Правна комисия. Очаква се това да се случи на заседанието на комисията, насрочено за утре – 27.07. Промените в ЗОП са първа точка от дневния ред, като отново заедно с проекта за методиката ще се гледа и този за ограничаване на инженеринга.

По-рано през деня от Камарата на строителите в България (КСБ) обявиха национални протестни действия в защита на индексацията на договори за обществени поръчки. Изразявайки неудовлетвореност от крайно затруднената строителна дейност и неуспешния диалог с институциите за разрешаване на проблемите с неприемането на индексация в условия на висока инфлация, забавените плащания за извършени дейности и липсата на инвестиции в строителството, от КСБ заявяват, че съместно с Българска браншова камара „Пътища“ (ББКП) ще се опитат да защитят интересите на българския строителен бранш. Протестът е насрочен за 27 юли (сряда) от 9 часа пред Народното събрание.

Исканията на строителите са за незабавна справедлива индексация, намиране на решение за разплащане на сумите, дължими към строителните фирми, както и рестарт на инвестиционната активност и строителството в цялата страна.

Подкрепа за действията на строителния бранш бе изразена и от други работодателски организации като Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР).

Източник: БНР, НС, КСБ, АОБР

Show More

Related Articles

Back to top button
error: Content is protected !!

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker